06:59:30 - Çarşamba Ekim 1 2014       ANA SAYFA KÜNYE
haber kayseri
 
Develi Şahmelik Köyü
 
 
  • Develi
  • Develi
  • Develi
  • Develi
  • Develi


Tarihi 


 
Köyün ilk kuruluşu bugünki olduğu yerde değilde önce yer altı şehri denilen oyma kalede daşlamıştır. bu dönem hititlere aittir.daha sonra kayadan oyma evlerden ve burada bulunan kaya mezarlarından anlaşıldığına göre kestelcik ve gölcegiz beldelerinde de iskan etmişlerdir. Bundan sonrada sarıfakılı da da su kuyularından büyük inlerden anlaşıldığına göre hayvancılık amaçlı bu bölgeyede yerleşmişlerdir.Yine merdan kayalarının kaya yapısının kolay oyulabilmesi nedeniyle buralarda da yaşanmıştır. Zaten mezar kalıntıları hala mevcuttur. Köyün mezarklığında ki mezar taşlarına bakıldında Bizans,Roma Selçuklular tarafından da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Ünlü selçuklu hanedanından olan MELİKŞAH çukurova bölgesine geçer iken burada otağını kurar ve bir müddet dinlenirmiş isminide oradan almıştır.Bu isim 1971 yılında ŞAHMELİK olarak değiştirilmiştir.

 
Kültür
 


köyün en ünlü yemeği mantı,ayranlı un aşı,köfte çorbası,gavuzlu,cevizli şekerli- şekersiz baklavası,Mercimek aşı,Üzüm ezmesi,çığırtma böreği,Sağılır hayvanların doğurdukdan veya buzağıladıkdan sonra,anneden ilk sağılan sütünden yapılan Ağız'ı,tandırda çömlek et yahnısı,hoşaf çeşitleri,şeker pancarı bekmezi ve de turşusu vardır.İki Ateş közü arasında bişirilerek yapılan camız kaymağı,erişde pilavı,gacer pilavı(şimdi sadece çin'de varmış gibi,'kara ithal pirinç'diye satıyorlar.)Yemlik,tortik ve teke sakalı adındaki yabani otlardan bişirilen yemlik ve tortik aşı,yoğurtlu kangal cacığı,yoğurtlu yabani gursalık aşı,haşlanmış yumurtalı yabani su teresi salatası,yemek çeşitlerindendir.
 
Eski türk gelenekleri muvacehesinde Sac üstü gözleme çeşitleri, bazlaması ve tandırda gavuzlu çöreği meşhurdur.Daha da meşhur olan öz imalatları olan et imalatları vardır ki, bunlar Türk atalarımızdan bizlere süre gelen geleneklerdendir.. Bunlar:Çemen tozu,sarımsak ve acı biberden mamül Çemen,ciğer kavurmalı çemen,koyun kuyruk yağından mamül kavurma kuyruk kıkırdağı,sızgıt(dondurulmuş et kavurma),Basdırma,İrişgilik(et sucuğu),Dilkeç(et, bir metre boyunda dilinerek duzlanır ve basdırma gibi güz güneşinde kurutulur).
 
Gelenek ve görenek bakımından çağdaş,modern ve teknolojik bir yerleşim yeridir.En önemli sosyal faaliyeti çocukların düğünler de düğünün son gecesinde oynanan yüzük oyunu köyün orta yaşlılarla gençlerini bir araya getirerek iki kuşak arasındaki iletişimi sağlaması açısından oldukca önemlidir.Gene eskiden Ramazan gecelerinde oynanır idi.kuzu derilerinden iki insanın bağlamı üezerinden bir deve oluşturulur idi.Başında kuzu derisiyle donanmış bir deveci; Evlere ansızın girer ve çan sesleri ile hane halkını bir anda şoka uğratır,eski Dedekorkut öykülerini türkü ile çığırır.deveyi oynadır, ev-ev sahura kadar bu oyun devam ederdi.Hane sahibi de devecibaşına yiyecek vererek onları hediyelendirirdi.Devem Yüksek atamadım urganı aman, yâr yâr aman/Üşüdükce çek başına yorganı/Develi daylak,balınan kaymak/Sen kimin yâri,heryanın oynak.. diyerek haneden ayrılır idi. Oyun adı 'Deveci'idi.En son bunun oyuncusu Kiriz Hacı,akabinde Hallov Derviş idi.Yarım asırdır unutuldu..
 
Kadınlarımız,başlarına lecek ,yemeni,yazma,çit,serpuş veya eşarp bağlarlar,üzerlerine kollarında elcek,cepken,sırma nakışlı yelek,saku,şal,fisdan,dört yırtmaçlı uzun etek,şayak,şalvar fisdan,entari,ayaklarına nalın,happak,çarık,ve yemeni,baylarımız ise;Başa Atatürk şapkası,terlik,yün papak, üzerlerine zıbın yelek, cepken,şalvar, saku,Ayaklarına çarık,ve yemeni giyerler idi.Bellerine (kadın-erkek)kuşak bağlarlardı.Kıyafet inkîlabı ile yavaş-yavaş kıyafet şimdiki hali aldı.Düğünlerde davul-zurna dört gece dört gündüz halaylı-horonlu sazlı düğün yapılır idi.Gelin'e kırmızı telli duvak takılır.ata bindirilirdi..Evden eşiğine çömlekle zahire,zerzevat atılır çömlek kırılırdı.gelin akabinde eşikden içeri girer idi.Başka köyden gelecek gelin,seğmenler beraberliğinde süvari alayı ile getirilir idi.Ayrıca köylü seğmenler cirit müsabakası yaparlar idi.Şimdi ne at kaldı ne pusat...
 
Keza,Dini bayramlarda bayram öncesi vefat edenlerin İLK BAYRAM ları kutlanır.Bayram namazından çıkan köylü evlerine gitmek yerine köy dilinde 'ÖLÜ EVİ' diye geçen bu evlere giderler.Kadınlarda kendi evlerinde yaptıkları yemeklerden götürerek ölü sahibinin vereceği bayram yemeğine katkıda bulunurlar.Böylece hem bayram yemeği toplu yenilmiş,hem bayramlaşılmış,hemde geçmişlere rahmet olsun diye kuran ounmuş ve dua edilmiş olur.Değişikiği sağlayan Şahmelik Köyü'nden Muharip Gazi Yusuf Özkara 20 Mart 2011
 
[email protected]

Coğrafya

Kayseri iline 55 km, Develi ilçesine 20 km uzaklıktadır.

İklim
 

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 
Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2011 912
2010 955
2009 977
2008 995
2007 984
2000 1.031
1997 1.048
1990 1.436
1985 1.455
1980 1.477
1975 1.481
1970 1.424
1965 1.318
1960  
 

 

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

Altyapı bilgileri

 
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


 

Bölgenizle ilgili yayınlatmak istediğiniz haber ve fotoğrafları gönderin yayınlayalım.

Bu sayfa toplam 1197 defa görüntülendi.

 
SPONSOR LİNKLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

ÇOK OKUNANLAR
Kan Dolaşımını Hızlandıran Yiyecekl
Mazakaland Açılıyor
İdil Bayer ve Beyza Varol Bursa'dak
Mehmet Ali Mestan Motosikletiyle Ka
Kayseri'de Feci Kaza Tır Otomobile
 

   
Toplam Sayfa Gösterimi : 11958393 Online Ziyaretçi : 32    
ihlas haber ajansı cihan haber ajansı